"Україна запропонує світові нову парадигму цінностей" - такого висновку дійшли світові та українські експерти

 25 квітня 2015 року відбулася міжнародна конференція «Стан світу, потреба в новій парадигмі та роль України в ній», організована Благодійним фондом Богдана Гаврилишина спільно зі Всесвітньою академією мистецтва та науки (World Academy of Art and Science), Всесвітнім університетським консорціумом (World University Consortium) та Римським клубом (Club of Rome) за підтримки Національної академії наук України та Ініціативної групи «Першого грудня».

Дискусію вели почесний президент Всесвітньої академії мистецтв і науки та член Римського клубу Іво Слаус, головний виконавчий директор Всесвітньої академії мистецтв і науки Гаррі Джейкобс, генеральний секретар Всесвітнього консорціуму університетів Альберто Зукконі, відомий історик Ярослав Грицак, дипломат і колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко, голова правління «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Лавренчук, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, співзасновник громадської платформи «Нова країна» Валерій Пекар. 

Учасники конференції обговорили ті нові підходи до суспільного розвитку, які посприяли би розв’язанню глобальної кризи демократії, безпеки та цінностей, проаналізували, як нова система цінностей почала впроваджуватися в Україні під час Революції Гідності, й дійшли висновку, що Україна може послужити для світу моделлю такої ефективної ціннісної трансформації. 

«Ми живемо у безпрецедентно складний час швидких змін і всеохопних викликів. Серед них – бідність, ядерна зброя, крах світової системи управління. Маємо парадокс: з одного боку, незадоволені потреби, з іншого – недостатньо використовувані ресурси. Наш потенціал більший за наші потреби. Однак як його ефективно використати? Сьогоднішніми суспільствами управляють цінності. Тут і лежить рішення проблеми», – наголосив Гаррі Джейкобс, головний виконавчий директор Всесвітньої академії мистецтва та науки. 

На думку заступника голови Адміністрації Президента України Дмитра Шимківа, «Революція гідності стала поворотним моментом переходу до цінностей гідності, свободи, майбутнього. Уже неможливо діяти як раніше, чекати, що хтось подбає про тебе. Потрібна особиста відповідальність, здатність самоорганізовуватися, домовлятися і шукати компроміс, працювати в команді, думати, що ти можеш зробити для країни». Урядовець вважає, що Захід відкритий для України, але успіх України – це лише спільна відповідальність її громадян. 

Якою є візія майбутнього для України? На думку учасників конференції, цінності, закладені під час революції гідності, дають відповідь не лише на це питання, але й на питання, яку нову парадигму має будувати цілий світ, щоб стати ефективним. 

«Україна може стати інкубатором для нових цінностей, нових форм відносин та нової ідеології. Погляньмо на волонтерські служби, які виникли на Майдані, та волонтерський рух, який зараз підтримує армію. Люди зробили це самі, без вказівки від уряду, з почуття обов’язку перед своїми співгромадянами, перед державою. Крім того, вони зробили це в кооперації, тоді як до сьогодні ми бачили лише жорстку конкуренцію людей у боротьбі за реалізацію своїх прав. Тож для утвердження нової парадигми ключовими стануть дві ціннісні зміни – перехід до Загальної декларації обов’язків людини та до більш коопераційного способу взаємодії між людьми», – відзначив Богдан Гаврилишин, президент Благодійного фонду Богдана Гаврилишина, відомий експерт та громадський діяч. 

Загальна декларація обов’язків людини вже розроблена і пропонується Благодійним фондом Богдана Гаврилишина як основа для перегляду підходів до функціонування суспільства у сучасному світі. Текст декларації можна переглянути тут: http://blogs.pravda.com.ua/authors/gawrylyshyn/552f67473786e/